Tag Archives: BIOS

ASUS’s P8Z68-V Motherboard and updating the UEFI BIOS

A couple of months ago, I purchased a P8Z68-V motherboard from ASUS to give my desktop PC here at home a much needed upgrade. This motherboard has built-in support for USB 3.0, SATA 6Gbps support, UEFI BIOS and a bunch of other super cool features. It also supports Intel’s second-generation Core processors so I picked up a second-generation Core i7.

After installing the new motherboard in my PC, I went out to grab the most updated drivers and BIOS updates from the manufacturer, etc.. The version of the UEFI BIOS that ships with the motherboard was a few months old so I naturally wanted to update it. I went to ASUS’s website, grabbed the latest BIOS ROM file, and put it on a USB thumb drive. To update the UEFI BIOS on this motherboard, you have to go in to the UEFI BIOS and fire up ASUS’s “EZ-Update” for the BIOS under “Advanced Mode”. “EZ-Update” will detect the ROM on the USB thumb drive and update the BIOS. Of course, this wasn’t happening for me. Every time I tried to install the update, it would throw an error telling that the update file (ROM file) is "is not a EFI BIOS". After scratching my head trying to figure out why I was getting this error, I stumbled upon this forum post on AnandTech. Apparently, if you try to update the BIOS using the update file provided from ASUS named with what they name it – it won’t work. You sort of have to rename the file (8 characters). Nice. It also can’t be in a folder on the USB thumb drive and the USB thumb drive needs to be formatted with FAT32. My problem though was simply the naming of the file. The real kicker is ASUS provides no guidance on this as far as I can see on their support website. Still, not entirely sure why ASUS simply just doesn’t provide the update files for the UEFI BIOS in the supported naming format right off-the-bat on their support website. So there you have it. If you have this motherboard and can’t update the UEFI BIOS, that’s why.

On a slightly different note, I am having a weird issue with this PC where unpredictably the PC will reboot by itself and be unable to find the hard drive in which Windows is installed on – leaving the PC at a weird blinking underscore state. Eventually, if I reboot and go into the UEFIO BIOS, look around, and reboot again – it’ll boot into Windows just fine. This issue happens at random and the PC can go weeks without incident. I had ran some diagnostics on the hard drive and as far as I can tell, the drive is fine. I thought updating the BIOS might solve the issue but no dice.